08/12/2009 20:17
Suyun kaldırma kuvvetine ilişkin fizik yasası, M.Ö. 3. yüzyılda Eski Yunanlı bilim adamı Archimedes tarafından bulunmuştur. Buna göre bütünü ya da bir bölümü durgun bir sıvı içerisine daldırılan bir cisme, cismin yerini aldığı sıvının ağırlığına eşit aşağıdan yukarı doğru yönlenmiş bir kuvvet uygulanır ve cisim batmaz. Bu fizik yasası, sıvıların yanı sıra, bir başka akışkan olan gazlar için de uygulanır. Bu yasa gemilerin tonlarca ağırlıklarına karşın nasıl deniz yüzeyinde durabildiklerini açıklamakla kalmaz, aynı zamanda bir balonun havada yükselmesini ve sıvı içindeki cisimlerin gerçek ağırlıklarından çok daha hafif çekmesini de açıklar.

Bir cismin bir sıvının içinde yüzüp yüzemeyeceğini belirlerken, cismin yoğunluğu (kütle/hacim) dikkate alınır. Cismin yoğunluğu sıvınınkinden daha azsa cisim yüzer. Cismin yoğunluğu sıvınınkinden fazlaysa cisim batar. Cismin yoğunluğuyla sıvının yoğunluğunun birbirine eşit olduğu durumlardaysa cisim sıvının içinde askıda kalır.

Önceki
Önceki Konu:
Susam
Sonraki
Sonraki Konu:
Suyun Sertliği

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: