Türkiye - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Türkiye üç yanı denizlerle çevrili, dünya üzerinde oldukça önemli konuma sahip bir ülkedir. Yüz ölçümü 777 452 km2, nüfusu 2000 yılı sayımına göre 67 844 903 kişidir. Yönetim biçimi cumhuriyet olan Türkiye'nin başkenti Ankara, para birimi Türk lirası, resmi dili Türkçedir.

Türkiye, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Nahçıvan ve İran, güneydoğuda Irak, güneyinde Suriye, kuzeybatıda Yunanistan ve Bulgaristan ile komşudur. Ayrıca Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Akdeniz, batısında Ege Denizi ve kuzeybatı kesiminde iç deniz olan Marmara Denizi vardır.

Türkiye toprakları iki büyük yarımadadan oluşur. Asya kıt'ası'nda bulunan bölümüne Anadolu, Avrupa bölümüne Trakya adı verilir. Asya ve Avrupa kıt'aları bir iç deniz olan Marmara Denizi ile birbirinden ayrılır. Bu kıt'alar İstanbul Boğazı üzerindeki iki asma köprüyle birbirine bağlanır.

Türkiye, yedi coğrafi bölgeden oluşur, bu bölgeler; Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleridir.

Ülke yüz ölçümünün yaklaşık %97'si Asya kıt'ası'nda, %3'ü Avrupa kıt'ası'nda bulunur. Türkiye'nin en kuzey noktası Sinop ilindeki İnceburun, en doğu ucu Kars ilinin güneydoğusu, en güney noktası Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı Beysun (Topraktutan) köyünün güneyi, en batı noktası ise Gökçeada'nın batı ucunu oluşturan Avlaka burnudur.

Hızlı nüfus artışından dolayı Türkiye, Avrupa'nın en genç ve dinamik nüfuslu ülkelerinden biridir. Ülke nüfusunun %65'i il ve ilçelerde, %35'i köylerde yaşar. Türkiye'de nüfus artışının en yoğun olduğu bölge Marmara bölgesi, en düşük olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Nüfus artışının en fazla olduğu il Antalya, en çok nüfus kaybı olan il ise Kilis'tir. 2000 genel nüfus sayımına göre nüfusu bir milyonun üzerinde olan başlıca iller sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Antalya, İçel, Şanlı Urfa ve Diyarbakır'dır.

Türkiye, gıda maddesi gereksinimini kendi üretimiyle karşılayabilen ender ülkelerden biridir. Ayrıca, doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleriyle büyük turizm potansiyeline sahiptir.

İLGİLİ KONULAR

Marmara Bölgesi, Türkiyedeki Akarsu ve Göller, Türkiyedeki Dağ ve Ovalar, Türkiyedeki Ulaşım ve İletişim, Türkiyenin İklimi, Türkiyenin Ekonomisi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: