08/12/2009 20:17
Turpgiller (Brassicaceae) familyasından yumruları için yetiştirilen bir yıllık ya da iki yıllık otsu tarım bitkisi., Yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı ya da mor renklidir. Birçok çeşidi kökü ya da tohumu için yetiştirilir. Salata olarak yenen bir sebzedir. Bitkinin yenen kısmı etli olan kazık kökleridir. Tohumları %35-%50 oranında yağ taşır. Uyarıcı, iştah açıcı, safra söktürücü ve mikropların üremesini önleyici özelliklere sahiptir. Eski tarihlerde salgın hastalıklara karşı önleyici olarak turp verildiği bilinmektedir. Türkiye'de birçok turp çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlar; karaturp, kırmızıturp ve yabani turptur.

Karaturp; kökleri yumruk büyüklüğünde, üzeri siyahımsı kabuklu, içi beyaz renklidir. Hardal esansı ve C vitamini içerir. Kökleri salata olarak yenir. İştah açıcı, idrar ve safra söktürücü etkileri vardır. Kırmızıturp; kökleri ceviz büyüklüğünde üzeri parlak kırmızı renklidir. Hardal esansı, C vitamini taşır. Salata olarak yenir. Kuvvet verici, iştah açıcı ve balgam söktürücüdür. Yabani turp; 20-50 cm boylarında, sarı çiçekli, Anadolu'da yabani olarak yetişen, tüylü ve otsu bir bitkidir. Kökü ve yaprakları hardal esansı taşır. İştah açıcıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Turnusol Kağıdı
Sonraki
Sonraki Konu:
Turunç

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: