YAĞIŞ: Havadaki su buharının yoğunlaşarak türlü biçimlerde yere düşmesidir. Herhangi bir yerde yağışın gerçekleşebilmesi için şu iki koşul gerekir.

Dünyanın hemen her yerinde havada daima bir nem bulunur. Yağışların oluşmasında, havadaki su buharı miktarının yanı sıra en önemli faktör havanın soğumasıdır. O halde yağış olayı; esas olarak hava sıcaklığının düşmesi ile gerçekleşir. Bir yerdeki hava, neme ne kadar doymuş olursa olsun, havanın sıcaklığı düşmedikçe yağış oluşmaz. Bu bakımdan yağışların sınıflandırılmasında soğumanın oluşma biçimi esas alınır. Üç çeşit yağış tipi vardır. Bunlar;

• Orografik Yağışlar

• Cephe Yağışları ve

• Konveksiyonel Yağışlardır.

OROGRAFİK YAĞIŞLAR (YAMAÇ YAĞIŞLARI)

Yamaçlarda oluşur. Yamaçlar boyunca yükselen hava, giderek soğur ve içlerindeki nemi yağış olarak bırakır. Yamaçlar boyunca yükselen hava kütlelerinin bıraktıkları yağış miktarı; hava içindeki neme, dağların yüksekliğine ve yer şekillerine bağlıdır. Bu yağış türü; esas olarak dağların okyanuslara, denizlere ve göllere bakan yamaçlarında görülür. Kuzey Anadolu dağları ile Torosların denize bakan yamaçları, orografik yağışlar için oldukça elverişlidir. Bu nedenle buralar yurdumuzun en çok yağış alan yerleridir. Türkiye'de yağış dağılışı haritası ile yer şekilleri haritası arasındaki benzerlik orografik yağışlar tarafından açıklanabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: