08/12/2009 20:17
Yakıt, havayla, (daha doğru bir tanımlamayla oksijen ya da bileşiminde oksijen bulunan bir gaz karışımıyla) temas ettiğinde ısı açığa çıkararak yanan maddelere verilen ad. Yanma ya önceden hazırlanmış bir karışım ya da yakıt-yakıcı denen ve sürekli yanmayı sağlayan bir karışım içinde meydana gelir. İlk durumda yakıt, gaz hâlindedir ya da havada buharlaşmıştır. İkinci durumdaysa, yakıt, yakıcıyla olabildiğince iyi bir temas sağlayacak biçimde hazırlanmıştır.

Yakıtlar katı, sıvı ya da gaz hâlindedir. Katı yakıtların en çok kullanılanları odun ve kömürdür. Linyit, taş kömürü gibi farklı kömür türleri vardır. Sıvı yakıtların en önemlisi petroldür. Hidrojen, karbon ve oksijenden oluşan petrol, kolayca yanabilir. Gaz yakıtlarsa hava gazı, petrol gazı, doğal gaz türü yakıtlardır.

Sınırlı miktarlarda bulunan kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar yerine yeni enerji biçimlerinin bulunması gereklidir. Bu nedenle elektrik üretiminde güneş enerjisinden, denizlerdeki gelgit enerjisinden ve rüzgâr enerjisinden yararlanabilmenin yolları araştırılmaktadır. Hayvan atıklarından elde edilen metan gazı ve bitkilerden elde edilen alkol de yakıt olarak kullanılır.

İLGİLİ KONULAR

Fosil Yakıt

Önceki
Önceki Konu:
Yanardağ
Sonraki
Sonraki Konu:
Zamanlayıcı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu