Yavuz Taner - Bilgiler
08/12/2009 20:22
13 Temmuz 1949 tarihinde İstanbul'da doğdu. Aslen Sivas-Gemerek'li olup gerçek soyadı "Durmuş''tur.İlkokulu bitirdikten sonra ortaokula devam ederken, müzik eğitimi almak için ortaokuldan ayrıldı.

1964 yılında Aksaray Musiki Cemiyeti'ne girerek Nida Tüfekçi,Adnan Ataman ve Abdullah Nail Bayşu'dan Türk Halk Müziği eğitimi almıştır.İlk 45'liği 1969'da "Arya Plakçılık''tan çıkardığı "Sen Gelsen De Olur - Kalbe Asla Değilmez''dir. Ardından "Güzel Kızlar - Gemiciler Kalkalım'' adlı 45'liğini Kervan Plakçılık'tan çıkardı.

1980 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı (Devlet Konservatuarı)'nın açtığı Türk Halk Müziği Topluluğu sınavını kazanan iki isimden biridir.Diğer isim ise 1984 yılında hayatını birleştirdiği eşi Sema Hanım'dır.

1980-1990 yılları arasında Türk Halk Müziği Korosu bölümünde solist-korist (koro solisti) olarak görev yapmıştır.Kullandığı enstrümanlar arasında bağlama ve ud başta olmak üzere diğer telli sazlar gelmektedir.

Halk müziği eğitimi almış olmasına rağmen gönlündeki en büyük yeri Arabesk müziğine ayırmıştır. Müzik dünyasında Türkiye'nin "Abdulhalim Hafız'ı'' olarak tabir edilmekteydi.



Yönetmenliğini yaptığı sanatçılar ve albümler şunlardır :

Müslüm Gürses (Gitme, Güldür Yüzümü, Yıkıla Yıkıla, Aldatılanlar)

İbrahim Tatlıses (Kara Zindan, Allah Allah)

Bülent Ersoy (Suskun Dünyam)

Hüseyin Altın (Dört Duvar Arasında)

Eserlerini yorumlayan sanatçılar : Müslüm Gürses, Bülent Ersoy, Yunus Bülbül, Hüseyin Altın, Nalan Altınörs, İpek Pınar, Kibariye, Muhittin Seçen, Bayram Şenpınar, Ayşe Mine.

1987 yılında "Türküola Müzik Yapım'' şirketinden "Yaşamanın Kuralı'' albümü piyasaya çıkmıştır.Aynı albüm "Elenor Plakçılık'' tarafından "Sende Sevgi Yok'' olarak tekrar basılmıştır.

Değerli söz yazarı-şair Ali Tekintüre ile birlikte birçok başarılı çalışmaya imzasını atmıştır. 1987 yılında söz : Ali Tekintüre, Müzik: Yavuz Taner'e ait olan "Gitme'' şarkısı yılın en iyi şarkısı seçilmiştir.

1988 yılında İbrahim Tatlıses'e ait "Kara Zindan" adlı albümün yönetmenliğini yapmış ve 1990 yılında Müzik Dergisi'nin düzenlediği yarışmada "En İyi Yönetmen Müzik Oskarı" ödülünü almıştır.

14.02.1990 tarihinde İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir.

Barış ve Umut adında iki oğlu vardır. Barış, bateri eğitimi almakta; Umut ise bir müzik grubunda "solist-korist'' olarak görev yapmaktadır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Nilgün Sarar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu