08/12/2009 20:17
Yeryüzünün her tarafında görebileceğiniz aynı yükseklik ve özellikte olmayan şekiller bulunur. Bu şekillerin hepsine birden yer şekilleri denir. Yer şekillerinin yükseklikleri deniz seviyesine (sıfır (0)) göre hesaplanır. Engebesi fazla bir ülke olan yurdumuz bir yarımadadır. Yurdumuzun büyük bir bölümü dağ sıraları, yüksek plâtolar ve ovalarla kaplıdır. Yurdumuzun önemli yükseltileri olan dağlar, akarsuların kaynağını oluşturur. Ayrıca, ormanlık alanları ile insanlar için önemli yararlar sağlarlar. Bazı dağ etekleri yerleşmeye elverişli ve ekim dikimin yapılabildiği alanları oluşturur. Bu alanlara en güzel örnek yaylalardır. Dağlar tek dağlar ve sıradağlar hâlinde uzanabilir. Yurdumuzun en yüksek dağı olan Ağrı Dağı tek dağ, Akdeniz Bölgesi'ndeki Toros dağları ise sıradağlara en güzel örnektir. Sıradağların bulunduğu yerlerde ulaşım zor olduğundan ancak geçitler ya da boğazlarla sağlanabilir. İç Anadolu ile Akdeniz'i birbirine bağlayan Gülek Boğazı bunların en önemlisidir.

Yurdumuzun diğer önemli yer şekillerinden olan ovalarda akarsular derine gömülmeden akar. Bu ovaların bir kısmı iç kesimlerde bulunur ve iç ovalar adı verilir. Konya, Erzurum ve Muş ovaları önemli iç ovalarımızdandır. Ovaların bir kısmı ise kıyı kesimlerde bulunur ve kıyı ovaları adını alır. Çarşamba Ovası ve Çukurova önemli kıyı ovalarımızdandır. Plâtolar ise akarsular tarafından derince yarılmış düzlükler oluşturur. Örnek olarak, Haymana, Bozok ve Uzunyayla plâtoları verilebilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: