Dünya'nın dönüşünü neden hissetmeyiz? - Bilgiler
Dünya, kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Buna gün denir. Güneş'in etrafında dönüşünü ise 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna da yıl denir.

Dünya, kendi ve Güneş'in ekseni etrafındaki dönüşünü inanılmaz hızlarla gerçekleştirir. Yaklaşık olarak kendi ekseni etrafında 1,600 kilometre hızla, Güneş'in etrafında ise 105,000 kilometre hızla döner. Peki Dünya bu kadar hızlı hareket ederken neden biz hissetmeyiz? Aslında bu sorunun cevap oldukça açık. Dünya dönerken, içinde bulundurduğu tüm cisimleri ve hava kütlesini de kendi hızlıyla döndürür. Etrafında bulunan gök cisimleri de çok uzak olması dolayısıyla kıyaslama yapamadığımızdan Dünya'nın dönüşünü hissetmeyiz. Bir otomobil ile seyahat ettiğimizi farz edelim. Camlar kapalı olduğunda otomobilin içerisindeki hava da otomobilin hızı ile aynı olduğundan herhangi bir hava akımı olmaz. Ancak camı açtığımızda hava molekülleri yüzümüze otomobilin hızına göre şiddetli çarpar. Dünya'nın dönüşü de aynı otomobilde seyahat etmeye benzer. Bizler de Dünya'nın hızı ile döndüğümüzden Dünya'nın bu inanılmaz hareketini hissedemeyiz.

Dünya'nın etrafındaki gök cisimlerini göre bilseydik, Dünya'nın ne kadar hızlı hareket ettiğini fark edebilirdik. Oysaki dönüş hızını hiçbir cisim veya olgu ile kıyaslayamadığımızdan Dünya'nın hareketini hissedemeyiz. Bu durum camları olmayan bir uçakta uçmaya benzer. Uçakta camlar olmadığından dağları, denizleri göremediğimiz için kıyaslayacak hiçbirşey olmaz. Böylelikçe uçtuğumuzun farkına varamayız.

Dünya

Dünyanın dönüş hızı değişebilir mi ?

Evet, dünyanın dönüş hızı zamanla değişebilir. Dünya'nın dönüş hızı, Güneş çevresindeki yörüngesi boyunca ve yerkürenin kendi ekseni etrafında dönmesi nedeniyle değişebilir.

Dünya'nın dönüş hızı, çeşitli faktörlerden etkilenir. Örneğin, atmosferdeki hava hareketleri, denizlerdeki akıntılar, buzulların erimesi, depremler ve volkanik patlamalar gibi doğal olaylar, dünya dönüş hızında kısa süreli değişikliklere neden olabilir.

Daha uzun vadeli değişiklikler ise, dünya'nın iç yapısındaki hareketlilikler, jeolojik etkinlikler ve diğer çevresel faktörler gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin, dünya'nın iç yapısındaki erime ve donma süreçleri nedeniyle, dönüş hızı yavaşlayabilir veya hızlanabilir.

Bununla birlikte, dünya'nın dönüş hızındaki değişimler genellikle çok küçük olduğu için, günlük yaşantımızda hissetmek çok zor olabilir. Ancak, bu değişimler zaman içinde birikerek, küresel iklim ve hava koşullarında değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, dünya'nın dönüş hızındaki değişimlerin uzun vadeli etkileri hakkında araştırmalar yapılır ve takip edilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: