08/12/2009 20:18
31 Temmuz 1923'te İstanbul'da doğan Ertegün, Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün'ün oğluydu. Babasının görevi dolayısıyla İsviçre, Paris, Londra ve Washington'da eğitim gören Ertegün, 1947 yılında dişçisinden 10 bin dolar alarak kurduğu Atlantic Records'u dünyanın en önemli müzik şirketleri arasına sokmayı başardı. Ahmet Ertegün uzak görüşlülüğü ile Atlantic Records'u esasen blues ve caz müzik ağırlıklı bir şirketten dünyanın en önde gelen müzik şirketlerinden biri haline getirdi. Ertegün'ün keşfettiği müzisyenler blues, soul ve rock müzikte çığır açtı ve modern müzik kültürünün şekillenmesinde büyük rol oynadı. Ahmet Ertegün, Rock and Roll Hall of Fame Müzesinin de kurucusu oldu ve başkanlığını yaptı. Bugün Cleveland Ohio'daki müzenin ana sergi salonu Ertegün'ün ismini taşıyor. Ertegün, Atlantic Records'un kurucu başkanı olarak müzikle uğraşmaya devam ediyordu. Ertegün, 14 Aralık 2006 tarihinde ABD’de vefat etti.

ÖDÜLLERİ

Ertegün 1991 yılında Boston'daki Berklee Müzik Okulundan onursal doktora ünvanını, 1993 yılında da Sanat ve Bilim Kayıtları Ulusal Akademisinden (National Academy of Recording Arts & Sciences) bir ödül aldı ve 2000 yılında da ABD Kongre Kütüphanesi tarafından "Yaşayan Efsane" ünvanıyla onurlandırıldı. Haziran 2006'da 40. Montreux Caz Festivali'nin açılış konseri Ertegün onuruna verildi.

VEFAT-HABER

Müziğin efsane ismi öldü

Hürriyet 15 Aralık 2006

ABD’nin ünlü müzik şirketi Atlantic Records’un sahibi Ahmet Ertegün, New York’ta tedavi gördüğü hastanede son nefesini verdi. Ertegün’ün sözcüsü, bir süredir komada olan 83 yaşındaki müzik adamının dün gece hayatını kaybettiğini açıkladı.

29 Ekim pazar günü New York’taki Rolling Stones konseri sırasında ayağının kayması sonucu düşerek başını çarpan Ertegün, hastanede bitkisel hayata girmişti. New York’taki Presbyterian Hastanesi Weill Cornell Tıp Merkezi doktorlarından Howard A. Riina, son nefesini verirken tüm ailesinin Ertegün’ün başucunda olduğunu belirtti. Atlantic Records sözcüsü Bob Kaus da, cenazenin Türkiye’de defnedileceğini, yılbaşından sonra da New York’ta bir anma töreni düzenleneceğini açıkladı. Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) müzik dünyasının efsanevi isimlerinden olan Ertegün’ün ölümünü acil koduyla dünyaya duyurdu.

Ertegün'ün müzik dünyasına kazandırdığı isimler

Ertegün'ün müzik dünyasına kazandırdığı isimler arasında Ray Charles, Big Jue Turner, Ruth Brown, La Vern Baker, The Clovers, The Drifters, John Coltrane, Ben E. King, Bobby Darin, Sonny & Cher, Aretha Franklin, Otis Redding, Solomon Burke, Wilson Pickett, Led Zeppelin, Eric Clapton, Crosby Stills Nash & Young, The Rolling Stones, Bette Midler, Roberta Flack, Phil Collins bulunuyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

TIME, Ahmet Ertegün'ü tanıttı

Hürriyet 06.08.2001

Ünlü haber dergisi TIME dergisi son sayısında, ABD'de yaşayan Türklerin duayeni ve ''Atlantic Records'' plak şirketinin eşbaşkanı Ahmet Ertegün'e 4 sayfa ayırdı. Eski ABD başkanlarından Bill Clinton'ın Harlem'deki yeni ofisinin açılışında seslendirilen ''Stand by Me'' şarkısının ilk kez Ahmet Ertegün'e ait plak şirketi tarafından kaydedildiği ve ondan sonra meşhur olduğu hatırlatılan yazıda, şarkının, ırklar arasında dayanışmave kardeşliğin simgesi haline geldiğine dikkat çekildi.

''Stand by Me''nin yanı sıra ''Spanish Harlem'' gibi sevilen çok sayıda parçayı geniş kitlelere duyuran ve meşhur olmalarını sağlayan kişinin Ahmet Ertegün olduğuna işaret eden TİME dergisi, Ertegün'ün, şirketin kuruluş günlerinde sözleşmelerin imzalanmasından, şarkıların yazılmasına ve üretime kadar her şeyi üstlendiğini vurguladı.

Ahmet Ertegün, ''Atlantic Records'' plak şirketini 1947 yılında Jerry Wexler ile birlikte kurmuştu.

Görme özürlü siyah şarkıcı Ray Charles'ın da ''Atlantic Records''ageldikten sonra üne kavuştuğunu kaydeden TİME dergisi, Nat King Cole'un da şöhretinin bu şekilde geldiğine dikkat çekti. Ahmet Ertegün'ün, anılarını, 1959 yılında kaleme aldığı ''What'd I Say'' adlı kitapta topladığını kaydeden TİME, bu başlığın daha sonra Ray Charles tarafından şarkı haline getirildiğini ve büyük başarı sağladığını yazdı.

ELVIS PRESLEY'i DE KENDİNE BAĞLAYACAKTI

Son birkaç yıldır Broadway sahnelerinde büyük başarıyla temsil edilen ''Smokey Joe's Cafe'' adlı oyunun şarkılarının da 1950'li yıllarda ''Atlantic Records'' plak şirketi tarafından üne kavuşturulduğunu hatırlatan TİME dergisi, Ertegün'ün 1955 yılında Elvis Presley'in ''Sun'' şirketiyle mukavelesini 25 bin dolara devralma girişiminde bulunduğunu, fakat RCA şirketinin 20 bin dolar daha fazla vererek Elvis Presley ile mukavele imzaladığını hatırlattı.

Ahmet Ertegün ile ilgili yazıda, Ertegün ve şirketinin New York'a geldikten sonra sadece ünlü şarkıcılar ve gruplar değil, kendi başına bir müzik türü yarattığı da vurgulandı. ''Atlantic'' plak şirketinin meşhur ettiği bir zamanların ünlü şarkıları arasında ''Save the last dance for me'', ''Charlie Brown'', Aretha Franklin'in söylediği ''Spanish Harlem'', Donna Summer'ın söylediği ''There goes my Baby'', Tom Jones'un seslendirdiği ''Who have nothing'' ve son

günlerde dillerden düşmeyen ''Stand by Me'' bulunuyor.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

31 Temmuz 1923'te İstanbul'da doğan Ertegün, Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün'ün oğluydu. Babasının görevi dolayısıyla İsviçre, Paris, Londra ve Washington'da eğitim gören Ertegün, 1947 yılında dişçisinden 10 bin dolar alarak kurduğu Atlantic Records'u dünyanın en önemli müzik şirketleri arasına sokmayı başardı.

Ertegün röportajlarında hep "Atlantic'i kurduk, çünkü biz sevdiğimiz ve dinlemek istediğimiz müzisyenlerin plaklarını çıkarmak istiyorduk. Bu işi iki-üç yıl yapıp bitiririz sanmıştık. Bu işi yaparken çok eğleniyorduk ve açıkçası bu kadar çok sevdiğimiz bir işten para kazanabileceğimizi hiç düşünmemiştik" demişti.

Ahmet Ertegün yeteneği ve uzak görüşlülüğü ile Atlantic Records'u esasen blues ve caz müzik ağırlıklı bir şirketten dünyanın en önde gelen müzik şirketlerinden biri haline getirdi. Ertegün'ün keşfettiği müzisyenler blues, soul ve rock müzikte çığır açtı ve modern müzik kültürünün şekillenmesinde büyük rol oynadı.

ÖDÜLLERİErtegün 1991 yılında Boston'daki Berklee Müzik Okulundan onursal doktora ünvanını, 1993 yılında da Sanat ve Bilim Kayıtları Ulusal Akademisinden (National Academy of Recording Arts & Sciences) bir ödül aldı ve 2000 yılında da ABD Kongre Kütüphanesi tarafından "Yaşayan Efsane" ünvanıyla onurlandırıldı. Haziran 2006'da 40. Montreux Caz Festivali'nin açılış konseri Ertegün onuruna verildi.

Ahmet Ertegün, Rock and Roll Hall of Fame Müzesinin de kurucusu oldu ve başkanlığını yaptı. Bugün Cleveland Ohio'daki müzenin ana sergi salonu Ertegün'ün ismini taşıyor.

Atlantic Records'tan hiçbir zaman ayrılmayan Ertegün, şirketin kurucu başkanı olarak müzikle uğraşmaya devam ediyordu.

Amerikan müziğinin tanınmasına yardım eden Ertegün, Ray Charles, Aretha Franklin gibi müzik devlerinin ve Rolling Stones grubunun dünya çapında tanınmasına öncülük etmişti.

Ertegün, geçirdiği kazaya dek müzikle bağını hiç koparmamıştı.

AHMET ERTEGÜN ATLANTIC RECORDS'U BORÇLA KURMUŞTUGeçirdiği kazadan sonra tedavi gördüğü hastanede bugün vefat eden ünlü müzik adamı Ahmet Ertegün, Atlantic Records'u dişçisinden 10 bin dolar borç alarak kurmuştu.

ERTEGÜN RAY CHARLES, ARETHA FRANKLIN, LED ZEPPELIN, ERIC CLAPTON, PHIL COLLINS GİBİ PEKÇOK İSMİ MEŞHUR ETMİŞTİErtegün'ün müzik dünyasına kazandırdığı isimler arasında Ray Charles, Big Jue Turner, Ruth Brown, La Vern Baker, The Clovers, The Drifters, John Coltrane, Ben E. King, Bobby Darin, Sonny & Cher, Aretha Franklin, Otis Redding, Solomon Burke, Wilson Pickett, Led Zeppelin, Eric Clapton, Crosby Stills Nash & Young, The Rolling Stones, Bette Midler, Roberta Flack, Phil Collins bulunuyor.

Ahmet Ertegün öldüABD'nin ünlü müzik şirketi Atlantic Records'un sahibi Ahmet Ertegün'ün, tedavi gördüğü hastanede öldüğü bildirildi.Ahmet Ertegün'ün sözcüsü, geçirdiği kazadan sonra kaldırıldığı hastanede komaya giren 83 yaşındaki müzik adamının öldüğünü söyledi.

Ertegün, 29 Ekim Pazar günü New York'ta Rolling Stones konseri sırasında ayağının kayması sonucu düşerek başını çarpmış, sonra da hastaneye kaldırılmıştı.

Önceki
Önceki Konu:
Çetin Doğan
Sonraki
Sonraki Konu:
Demet Akbağ

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: