08/12/2009 20:17
1922’de Erfurt’ta doğdu. 1941’de Berlin Üniversitesi’nde İslâmî Araştırmalar sahasında doktora yaptı. 1946-54 yılları arasında Marburg Üniversite’nde, 1954-59 yılları arasında da Ankara İlahiyat Fakültesi’nde Dinler Tarihi dersleri verdi. Bonn ve Harvard Üniversitelerinde çalıştı. Çok sayıda uluslararası ödül aldı ve çeşitli ilmî kuruluşlarda başkanlık ve üyelik yaptı. Almanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 80’den fazla yayına imza attı. Arapça, Farsça, Urduca, Türkçe ve Sindçe’den Almanca’ya çeviriler yaptı. Çalışmaları özellikle tasavvuf büyüklerinden Mevlânâ, İbn Atâullah ve Hallâc üzerinde yoğunlaştı. Çeşitli ülkelerde konferanslar verdi. Halen ilmî çalışmalarına devam etmektedir.

ESERLERİ:Ruhum Bir Kadındır İz Y.

GÜNDEM

Annemarie Schimmel öldü

Zaman 29 Ocak 2003

Ünlü Alman İslam bilimcisi Annemarie Schimmel 80 yaşında öldü. Schimmel’in uzun yıllar üyeliğini yaptığı ve merkezi Almanya’nın Eschweiler kentinde bulunan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, 7 Nisan 1922 tarihinde Almanya’nın Erfurt kentinde doğan Schimmel’in “İslam dünyasıyla Batı dünyası arasında köprüler kurduğu” belirtildi.

Ankara, Bonn, Harvard, New York ve Londra’da üniversitelerde eğitim veren Schimmel ile ilgili, “Dünyada hiçbir İslam ülkesi yoktur ki, Schimmel’in ölümü büyük üzüntü yaratmasın” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Schimmel’in ne zaman ve neden öldüğü hakkında bilgi verilmedi.

Hakkında ölüm fetvası verilen “Şeytan Ayetleri”nin yazarı Salman Rüştü’yü “Müslümanların duygularını çok kaba şekilde rencide ettiği” gerekçesiyle eleştiren Schimmel, bu nedenle Avrupa’daki bazı barış grupları tarafından tepki almış, buna rağmen 1995 yılında Alman Kitapçılar Birliği’nin Barış Ödülü’nü kazanmıştı.

İslamiyet ile 15 yaşında ilgilenmeye başlayan Schimmel, Türkçe, Arapça, Farsça ve diğer bazı doğu dillerini öğrenmiş ve birçok şiirin çevirisini yapmıştı.

1954-1959 yılları arasında Ankara İlahiyat Fakültesi’nde Dinler Tarihi dersi de veren Schimmel, yaklaşık 100 kitap yayınladı.

Önceki
Önceki Konu:
Ahmet Şenol
Sonraki
Sonraki Konu:
Atilla Çetin

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu