08/12/2009 20:17
Türk ulusunun bugün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması, devletin ulus egemenliği esasına dayandırılması, aklın ve bilimin öncülüğünde Türk kültürünün çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması amacıyla temel esaslarını Atatürk'ün belirttiği, devletin işleyişine, düşünsel ve ekonomik yaşama ve toplumun temel kurumlarına ilişkin gerçekçi düşünce ve ilkeler.

Atatürkçülük bir ilkeler bütünüdür. Bu nedenle Atatürkçülüğü o bütünlük içinde kavramak gerekir. Bu ilkeler sonucunda varılmak istenen nokta, Türkiye'nin ve Türk ulusunun bütünlük içerisinde ilerlemesidir. Atatürkçülük öteki siyasi akımlar ve ideolojilerle açıklanamaz. Atatürkçülük, temelinde tam bağımsızlık olan bir milliyetçiliği savunur. Bu milliyetçilik anlayışı çağdaş milliyetçiliktir. Çağdaş olduğu için de başka milletlere karşı saygılı olmayı öngörür ve barışçıdır. Atatürk bu konudaki düşüncesini "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözleriyle belirtmiştir.

Atatürkçü düşünce sistemi, modern Türkiye'nin kuruluş aşamasındaki durum ve şartlarından doğmuştur. Atatürk ilkeleri büyük bir birikim sonucunda ortaya çıkmıştır. Atatürk ilkeleri, sağlıklı çözümler üreten, bunu her koşulda kanıtlayan karakteriyle geleceğe dönüktür.

İLGİLİ KONULAR

Atatürk, Mustafa Kemal, Atatürk Devrimleri

Önceki
Önceki Konu:
Yaban

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu