08/12/2009 20:17
Ebegümecigiller (Malva sylvestris) familyasında yer alan aynı cinsten 1500 kadar tür bitkinin genel adı. Dünyanın hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. ÜIkemizde 8 ebegümeci türü yetişir. Bunlardan en önemlisi, büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. 20-30 cm arasında boylanabilen bu türün yaprakları yuvarlağımsı biçimli, kenarları dişli, uzun saplı, tüylü, karmaşık dizili, 3-7 parçalı ve palmiye gibi damarlıdır.

Yaz boyu ve sonbahar başlarında açan pembe renkli, eflâtun çizgili çiçekleri, yaprakların koltuklarından çıkar. Meyveleri 10 parçaya bölünen, olgunlaştığında açılmayan kuru tohumlar hâlindedir. Bitki, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Ebegümecinin yaprakları büyük oranda yapışkan bitki sıvısı; ayrıca glikoz, pektin, yağ esanslarıyla az miktarda tanen içerir. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenir.

Ebegümeci gastrit ve mide ülserlerinde iyileştiricidir; üst solunum yolları nezlesiyle bronşitte göğsü yumuşatıcı; balgam söktürücü ve öksürüğü kesicidir. Ayrıca ciltteki çıban, yara ve küçük yanıklarda iyileştirici etki yapar.

Önceki
Önceki Konu:
Dağcılık
Sonraki
Sonraki Konu:
Ebru

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: