08/12/2009 20:17
Akdeniz bölgesinin doğusunda, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarıyla Tarsus Çayı'nın biriktirdiği alüvyonlarla oluşmuş delta ovası. Türkiye'nin en geniş delta ovası olan Çukurova'nın alanı 2700 km2den büyüktür. Ova doğuda Amanos dağları, kuzeyde Aladağlar, kuzeybatıda Bolkar dağlarıyla çevrilidir.

Çukurova deltası çok geniş bir alanda ve uzun bir dönemde oluşmuştur. Eski delta ve yeni delta olarak bilinen iki bölümden oluşur. Yeni delta yaklaşık on bin yıl önce başlayan alüvyon yığılmasıyla bugünkü biçimini almıştır. Eski deltanın oluşumuysa 1,5 milyon yıl öncesine dayanır. Bu deltanın kalınlığı 100 m'yi bulur.

Çukurova, Orta Toroslardan başlayarak Akdeniz'e kadar uzanan geniş bir ova olduğu için üzerinde kurulu Adana kentiyle birlikte anılır. Adana Ovaları olarak nitelenen Çukurova; Tarsus, Yüreğir, Ceyhan, Haruniye, Osmaniye, Yumurtalık ve Misis ovalarından oluşmuştur.

Egemen Akdeniz iklimi, akarsuların bol oluşu, alüvyonlu toprak yapısı gibi etmenler ovayı Türkiye'nin en verimli tarım alanı hâline getirmiştir. Çukurova'da birçok sanayi bitkisi yetişir. Bunların başında pamuk gelir. Çukurova'nın geleneksel ürünü pamuk, yörede yaz sıcaklarıyla birlikte olgunlaşır ve elle ya da gelişmiş makinelerle toplanır. Çukurova'da yetişen öteki sanayi ürünlerinin başlıcaları; soya, yer fıstığı, mısır ve susamdır. Ayrıca çok sayıda portakal, mandalina ve limon bahçesi vardır. Karpuz, baklagiller ve her tür sebzenin yetiştiği Çukurova'da tahıl üretimi de gelişmektedir. Çukurova'da çimento, yağ, kimyasal ürünleriyle tarım alet ve makinelerinin üretildiği birçok tesis bulunur. Çukurova'nın en önemli yerleşim merkezleri; Türkiye'nin 4'üncü büyük kenti olan Adana başta olmak üzere Mersin, Osmaniye, Ceyhan ve Tarsus kentleridir.

Önceki
Önceki Konu:
Çorum

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu