08/12/2009 20:17
Himalayaların başlıca doruğu ve yerkürenin en yüksek noktası (8850 m). Doğu Nepal'de bulunan ve ilk adı Çomo-Lungma-Himal (karların ana tanrıçası) olan Everest tepesine sonradan, Himalaya dağlarının ilk doğru haritasını çizdiren, yörenin valisi İngiliz Sir George Everest'in adı verilmiştir. Dünyanın çatısı ya da damı olarak da anılan Everest, kalkerden yapılma bir piramit görünümündedir. Çevredeki 8000 m'yi aşan başka doruklar arasında en yüksek olanıdır. Jeolojik zamanlardan birinci zamanda oluşmuştur. Doğu ve kuzeybatı yüzü Tibet'e, güneybatı yüzü Nepal'e dönüktür.

1920'de Londra'da, güçlü olanaklarını dünyanın en yüksek tepesine çıkmaya adayan "Everest Komitesi" ve 1921'deki George Leigh Mallory yönetimindeki araştırma grubu, Tibet yamacı üstündeki tırmanma şeridini hazırladı. 1921-1928 arasında hepsi de İngilizler tarafından gerçekleştirilen yedi seferle Everest'e çıkılmaya çalışıldı. Yükseklerdeki oksijen eksikliğine karşın, basınçlı hava tüplerinin yardımıyla 8000 metreyi geçen dağcılar oldu. Kötü hava koşulları yüzünden engellenen ya da bir çığla felâkete dönüşen denemeler gerçekleşti. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Nepal tarafından tırmanma girişimleri oldu. 28 Mayıs 1952'de W. Dunant ve R. Ditter'in yönettiği İsviçre ekibi 8600 metreye ulaştı. Nihayet 29 Mayıs 1953'te John Hunt'ın başkanlığındaki bir İngiliz ekibi, Everest'in doruğuna ulaştılar. Sonraki yıllarda bu başarı, İsviçre, Çin, ABD, Polonya ve Japonya ekipleri tarafından yinelendi.

Türk dağcı Nasuh Mahruki de 1995 yılında Everest Dağı'na tırmanarak bu zorlu deneyimi başaran ilk Türk ve dünyadaki ilk müslüman dağcı oldu.

Önceki
Önceki Konu:
Etnografya
Sonraki
Sonraki Konu:
Etnoloji

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: