08/12/2009 20:17
Batı Asya'da bulunan Fırat Nehri, Türkiye ve Irak'ı aşıp, Şattülarap Irmağı'nı oluşturarak Basra Körfezi'ne dökülür. Toplam uzunluğu 2780 km'dir. Fırat Nehri, kar ve yağmur sularıyla beslendiğinden, ilkbahar aylarında debisi çok yükselir, yaz aylarında azalır. Fırat Nehri, sulama ve hidroelektrik santralleri açısından ve özellikle de GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkiye'nin en büyük barajları olan Keban ve Atatürk barajlarıyla Şanlı Urfa tünelleri bu nehir üzerinde kurulmuştur. GAP kapsamındaki nehir üzerinde 10 alt proje yürütülmektedir. Fırat Nehri'nin iki ana kolu yüksek plâtolardan doğar. Erzurum yakınlarından doğan Karasu ile doğu kolu olan Murat Irmağı Elâzığ'da birleşerek Fırat'ı oluşturur.

Güneydoğu Torosları dar boğazlar içinde aşar. Birecik'ten Suriye topraklarına girer. Buradan da en büyük kolu olan Hâbur Irmağı'nı da alarak Irak topraklarına girer. Irak topraklarında Dicle Nehri'yle birleşir ve Basra Körfezi'ne dökülür.

Önceki
Önceki Konu:
Finlandiya
Sonraki
Sonraki Konu:
Fransa

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: