08/12/2009 20:17
Turpgillerden, 0,2-1,5 m boylarında, beyaz ya da sarı çiçekli, yıllık otsu bitkiler. Siyah hardal (Sinapsis nigra), beyaz hardal (Sinapsis alba) ve yabani hardal (Sinapsis arvensis) olmak üzere üç türü vardır. Hardal bitkisinin keskin kokulu, acı ve yakıcı bir tadı olan tohumlarından hazırlanan baharatlarına da hardal adı verilir. Siyah hardal otunun kullanılan kısımları, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır. Hardal tohumları çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır. Hardal tohumu unu dâhilen ve az dozlarda kullanıldığında midevi, yatıştırıcı ve tarçınla karıştırılırsa iyi bir iştah açıcıdır. Hâricen yakı, lâpa ya da banyo hâlinde, romatizma ve bronşitte bölgesel tahriş yapmak için kullanılır. Siyah hardaldan en fazla baharat olarak yararlanılır. Zehirlenmelerde kusturucu etkisinden de yararlanılır. Beyaz hardal otunun vatanı Akdeniz çevresinde yer alan bölgelerdir. Önemli bir yağ bitkisidir. Sarı-kırmızı ya da beyaz renkteki olgun tohumlarından hardal yağı elde edilir. Kullanılışı siyah hardal otu ile aynıdır. Yabani hardal otu, 20 - 60 cm yüksekliğinde, ülkemizde tarla ve nadaslarda, yol kenarlarında yetişen bir tarla otudur.

Önceki
Önceki Konu:
Neşter
Sonraki
Sonraki Konu:
Hardy, Thomas

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu