08/12/2009 20:18
1944 yılında Konya’nın Hadim ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun, Yüksek Elektrik Mühendisi . 1968-1971 yılları arasında Türkiye Elektrik Kurumu’nda (TEK) mühendislik yaptı.1966 yılında okumakta olduğu Elektrik Fakültesinin Talebe Cemiyeti Başkanı oldu. 1967 yılında ise bu üniversitenin Talebe Birliği’ne başkan seçildi. 1960’lı yıllarda sol mücadelenin önderleri arasında yer aldı. Başkanlığı yıllarında henüz açılan özel okulları protesto etmek için İstanbul’da n Ankara’ya kadar 441 kilometre yürüyen gençlik kitlesine öncülük edenlerdendir. Amerikan 6.filosunun Türk limanlarına gelişi sırasında gelişen anti- emperyalist gençlik hareketlerinin yer aldı. 1965’ten sonra sosyalist ideoloji benimsedi. Sosyalist gençlerin örgütlenmesinde rol aldı. İstanbul- Ankara yürüyüşüne katılan İTÜ öğrencisi devrimci gençlerin illegal, “Eylem Birlikleri” ‘nde örgütledi. Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun üyesi oldu. 1969’da bu örgütün Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Türkiye İşçi –Köylü gazetesinde yazılar yazdı.Milli Demokratik Devrim görüşünü savunan devrimcilerin bölünmesinde Proleter Devrimci Aydınlık (PDA) dergisi etrafında kaldı. Bu derginin yazı kurulunda çalıştı 1969’da kurulan Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi’nin ilk üyelerinden ve Merkez Komite üyesi, 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra aranmaya başladığı için gizliliğe geçti. Aynı yılın Kasım ayında tutuklandı. Devrimci faaliyeti açılan davalarda 30 yılı aşkın hapis cezasına çarptırıldı. Üç yıl hapiste kaldı, çıkarılan genel aftan yararlanarak dışarı çıktı. 1974’ten sonra Aydınlık dergisinde, Halkın Sesi dergisinde, Aydınlık gazetesinde çalıştı.

1978’de Doğu Perinçek ve diğer arkadaşlarıyla birlikte Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin kuruluşuna katıldı. Bu Parti’nin Başkanlık Kurulu üyesi oldu. 1980 12 Eylül darbesinden sonra aranmaya başladı. Arandığı sırada Ufuklar isimli devrimci dergiyi arkadaşlarıyla birlikte çıkardı. Dergi 16 sayı çıktıktan sonra sıkıyönetim tarafından kapatıldı. Hasan Yalçın 1982 Ağustos’unda tutuklandı 1986 Nisan’ına kadar cezaevinde kaldı. Türkiye İşçi Köylü Partisi hakkında açılan davada yargılandı, 141. Maddeden dolayı 8 sene hapis cezası aldı. Cezasını çekip serbest kaldıktan sonra 2000’e Doğru dergisinde görev aldı. Bu derginin Ankara Temsilciliğini yaptı. 1991 yılında 141. maddenin kalkması üzerine siyaset yasaklarından kurtuldu. Temmuz 1991’de yapılan Sosyalist Parti Genel Kurulu’nda bu Partinin Merkez Komitesi’ne seçildi. Bilahare bu parti’nin devamı niteliğindeki İşçi Partisi’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini yerine getiriyor.Hasan Yalçın evli iki çocuk babasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Fahreddin Razi
Sonraki
Sonraki Konu:
Suphi Karaman

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu