08/12/2009 20:18
1933 yılında İzmir'de doğdu.Ankara'da Çankaya ilkokulunu, Atatürk Lisesini bitirdi.Babası Vasfi Bey, annesi Ganimet Hanımdır. 1954'de Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu.1955 yılından itibaren avukatlık yaptı.Demokrat parti, Adalet partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol partisi'nde il başkanlığı , kuruculuk, Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığına seçildi.Genel Başkanlığı siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e emanat ettikten sonra 16 Kasım 1991- 1 Eylül 1993 tarihleri arasında TBMM Başkanı seçildi.Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan genel başkanlık için aday oldu seçilemedi, bir grup arkadaşıyla DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. DTP 28 Şubat sürecinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki hükumete girdi. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılın genel seçimde meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.İngilizce bilir, evli ve 3 çocuk babasıdır.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Hüsamettin Cindoruk 1933 yılında İzmir'de doğdu. Ankara'da Çankaya İlkokulu'nu, Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Babası Vasfi Bey, annesi Ganimet Hanım'dır. 1954'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1955 yılından itibaren avukatlık yaptı.

Yassıada duruşmalarında Adnan Menderes ve Demokrat Parti yöneticilerinin üç avukatından biri ve en genci oldu. Demokrat Parti parti üyeliği ile başladığı siyasi hayatını Adalet Partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi'nde il başkanlığı , kuruculuk, Genel İdare Kurulu üyeliği görevleri ile sürdürdü.

14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. Genel Başkanlığı siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e bıraktıktan sonra 16 Kasım 1991 - 1 Ekim 1995 tarihleri arasında TBMM Başkanı seçildi.

17 Nisan 1993 günü Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatı üzerine 17 Nisan 1993 - 16 Mayıs 1993 tarihleri arasında vekaleten T.C. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan DYP genel başkanlığı için aday oldu, seçilemedi, bir grup arkadaşıyla DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu.

DTP 28 Şubat sürecinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyona katıldı ama kendisi görev almadı. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılın genel seçimde meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.

DYP Genel başkanı Mehmet Ağar 03 Aralık 2007 tarihinde yaptığı basın açıklamasında

"partimizin eski genel başkanlarından eski TBMM Başkanımız Sayın Cindoruk ile yaptığım görüşmede bu sürecin parti içinde yeni ayrılıklara sebebiyet vermeksizin devamı konusunda Genel Başkanlık adaylığını ve bu görevi kabul edebileceğini ifade etti ve bu konu ile ilgili olarak çeşitli zemin yoklamalarında bulundum. Genelde büyük bir olumlu hava içerisinde karşılandığını gördüm ve bu noktada elbette ki, 6 Ocak itibarı ile veya 5 Ocak'ta ikisinden birinde alacağımız kongre kararında elbette ki kongrede adaylık herkese açıktır." diyerek Hüsamettin Cindoruk'un DYPgenel başkanı olabileceği mesajını vermiştir.

Sayın Cindoruk İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk babası.

Önceki
Önceki Konu:
Üzeyir Garih
Sonraki
Sonraki Konu:
Nasreddin Hoca

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: