Alm. Steinbutt (m), Fr. Turbot (m), İng. Turbot. Familyası: Yanyüzergiller (Pleuronectidae). Yaşadığı yerler: Avrupa kıyıları, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz suları. Özellikleri: Yassı vücutlu bir balık. Dipte devamlı sağ tarafına yattığından gözleri sol taraftadır. Gümüş ve hamsi gibi küçük balıklarla beslenir. Derisinin üzerinde sert kemiksi düğmeler vardır. Ömrü: 25 yıl kadar. Çeşitleri: Çivili kalkan (R.maximus), çivisiz kalkan (R.laevis).

Kumluk ve çakıllık diplerde yaşayan yassı vücutlu bir balık. Kemikli balıklar takımındandır. Vücûdu kalkana benzer. “Çivili” veya sâdece “kalkan balığı” olarak bilinir. Derisinin üzeri pulsuz ve çiviye benzer kemiksi düğmelerle kaplıdır. Gözleri vücûdun tek tarafında bulunur. Kuma bakan gözsüz tarafı sarımtrak veya beyaz renkte olur. Boyları 60-100 cm kadardır. 8-12 kg gelenleri vardır. Denizlerimizdekiler 3-4 kg ağırlığındadır. Kalkanın dişisinin yumurtaları sevilmez ve yenmez. Erkeğinin eti daha makbul ve pahalıdır.

Atlas Okyanusu orijinlidir (menşelidir). Eti beyaz ve makbuldur. Karadeniz’de en çok Samsun ve Sinop civârında avlanır. 3-60 m derinliklerde rastlanır. Küçük balıklar, kabuklu ve yumuşakçalarla beslenir. Şubat-eylül arasında yumurtlar. Yumurtalar 3-4 gün içinde açılır. Pelajik (açık denizlerde yaşayan) larvalar simetriktir. Kıyılara yaklaşarak küçük kabuklularla beslenirler. Geliştikçe gözlerinin yeri ve vücutlarının şekli değişir. Kum tarafındaki göz üsttekinin yanına gelerek dip hayâtına başlarlar.

Trawl ağı denen 100-500 iğnelik özel oltalarla avlanırlar. Çakıllı diplerde tutulanlar, balçıklı diplerdekilerden makbul sayılırlar.

Çivisiz kalkan balığında sert çıkıntılar bulunmaz. Boyları 50 cm kadardır. Derisinde, çivilerin yerine siyah lekeler bulunur. 60-70 m derinlikte kumlu diplerde yaşarlar. Etleri çivili kalkan kadar lezzetli değildir.

Önceki
Önceki Konu:
Örümcek (arenea)
Sonraki
Sonraki Konu:
Güreş

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu