08/12/2009 20:17
Bu hormon proteinlerin karbonhidratlara dönüşmesinde etkilidir. Kan şekerini ve karaciğerde glikojen depolanmasını artırır. Glikozun oksidasyonunu sağlar. Proteinler ve amino asitler üzerindeki yıkıcı etkilerinden dolayı idrardaki azot miktarını artırır. Amino asitleri glikoza çevirecek enzimlerin karaciğer hücrelerine geçişini sağlar , böylece bir yandan glikoz yapımı artar , diğer yandan kullanımı azalırken , kan şekeri de artmış olur. Bu artış adrenal diabeti (yüksek kan şekeri ) meydana getirir. Kortizol yağ metabolizmasında az da olsa etkilidir. Kortizol kılcal damar yüzeyinin geçirgenliğini azaltarak iltihaplı dokulara protein sızmasını önler.

Eğer kortizolün miktarı çok artarsa o zaman kortizol , CRF yapımını azaltmak üzere hipotalamusu etkiler. Hipotalamus ise ACTH yapımını azaltmak üzere hipofiz üzerine menfi etki (negatif feed-back) yapar. ACTH azalması kortizol salgılanmasını azaltır. Böylece , plazmada kortizol seviyesi , normal sınırlarda kalır.Bu hormon tedavi amaçlı olarak , iltihaplanmalarda , alerji ve romatizma tedavisinde kullanılır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: