08/12/2009 20:17
Memeli hayvanlarda ve insanlarda başın iki yanında bulunan işitme organı. Kulak genel olarak üç bölüme ayrılır:

Dış kulak: Başın yan tarafında görülen kulak kepçesiyle, içeriye kulak zarına kadar devam eden dış kulak yolundan oluşur. Görevi ses dalgalarını toplamaktır. Birçok hayvanda hareketlidir. Hayvan, başını oynatmadan kulak kepçesini sesin kaynağına doğru çevirebilir. Kulak kepçesi kulak borusuna bağlanır. Bu borunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı kendi üzerine düşen ses dalgalarını orta kulağa aktarır. Bu zarın zedelenmesi sağırlığa yol açabileceği için kulağın içine sivri cisimler sokmak tehlikelidir.

Orta kulak: Kulak zarıyla iç kulak arasında kalan küçük boşluk. Orta kulak, kulak zarı üzerinden buraya gelen ses dalgalarını kuvvetlendirilerek iç kulağa aktarır. Ses dalgalarını kuvvetlendirerek işini birbirlerine kaldıraç gibi bağlanmış çekiç, örs ve üzengi adlı üç küçük kemik yapar. Kapalı bir oda biçiminde olan orta kulak, östaki borusuyla genze, yani dışarı bağlanmıştır. Böylece dışarıdan gelecek kuvvetli ses dalgalarının kulak zarını yırtması engellenmiştir.

İç kulak: Kulak kemiğinin iç kısmında bulunan ve işitmeyle denge sinir uçlarını barındıran bölümdür. Burada duymayla ilgili almaçlar ve duyma ile ilgili bir işlevi olmayan yarım daire kanalları bulunur. Bu kanallar, işitme almaçları üzerinde titreşim yaratan ses dalgası vurumlarının doğmasına yol açar. Buradaki elektriksel değişim, işitme sinirleriyle beynin ilgili merkezlerine iletilir. Böylece işitme sağlanmış olur.

Kulak Sağlığı:

Kulak, yorulmayan duyu organlarından biridir. Ancak yaşlanmaya bağlı olarak kireçlenme ve kulağa sivri bir cismin batmasıyla meydana gelebilecek tahribatlar, şiddetli darbeler kulak zarına zarar verir.

Kulağa etki eden en önemli tahribatsa, eğlence yerlerindeki yüksek sesli müziktir. Yüksek ses, iç kulakta geriye dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.

Önceki
Önceki Konu:
Kuşlar
Sonraki
Sonraki Konu:
Kromoplast

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu