08/12/2009 20:17
Element ya da bileşikleri oluşturan ve onların tüm özgül niteliklerini gösteren en küçük birim. Aynı cins atomlardan element molekülleri, farklı cins atomlardan da bileşik molekülleri meydana gelir. Oksijen gazı (O2) element moleküllerine, su (H2O) da bileşik moleküllerine örnek olarak verilebilir. Elementler simgelerle, bileşikler de kimyasal formüllerle gösterilir. Bir moleküldeki atomların cinsini ve sayısını gösteren formüle, molekül formülü denir. Moleküldeki atomların birbirine nasıl bağlandığını gösteren formüleyse yapı formülü denir. Başlangıçta yüksüz olan bir atom, bileşik yaptığı elementten almış olduğu elektron sayısı kadar eksi (-), vermiş olduğu elektron sayısı kadar da artı (+) yüklenir. İyon yükü, proton sayısından elektron sayısının çıkarılmasıyla bulunur. Bu yükler, element sembollerinin sağ üst köşesinde gösterilir. Artı yüklü iyonlara katyon, eksi yüklü iyonlara da anyon denir. Yapısında iyonik bağ bulunduran maddelere iyonik yapılı maddeler denir. Kalsiyum karbonat (CaCO3), sodyum klorür (NaCl) ve sodyum karbonat (Na2CO3) gibi maddeler iyonik yapılıdır.

Element atomları çok küçük birimlerdir. Bu atomları en duyarlı terazide bile tartmak olanaksızdır. Atom kütlesinin ölçülmesinde, karbon-12 atomu esas alınır. Bir tane karbon- 12 atomunun kütlesinin 1/12'sine 1 atomik kütle birimi (akb) denir. Öteki elementlerin kütleleri de karbon-12 atomunun kütlesiyle karşılaştırılarak bulunmuştur.

Molekülün mol kütlesiyse, moleküldeki elementlerin tümünün atom sayıları ve kütleleri dikkate alınarak bulunur. Sembollerin sağ alt köşesindeki sayılar, atom sayılarını (O2 ya da CO3 gibi) verir.

İLGİLİ KONULAR

Madde, Atom, Element

Önceki
Önceki Konu:
Kaldıraç
Sonraki
Sonraki Konu:
Mıknatıs

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu