08/12/2009 20:18
Yazar / Akademisyen /Düşünür

Friedrich Wilhelm Nıetzsche, 1844 yılında, Saksonya'da bir Prusya köyü olan Röcken'de doğdu. Babası, protestan kilisesinde papaz olarak görev yapmaktaydı. Beş yaşında iken babasının ölmesi üzerine zor günler yaşadı. Almanya'nın önde gelen okullarından biri olan Schulpforta'ya ( potestan yatılı okulu ) kayıt yaptırdı. Teoloji ve filoloji öğrencisi olarak, Bonn Üniversitesi'ne devam etti. Daha sonra Leipzig'e giderek öğrenimine burada devam etti. Mezun oldu. Doktorasını tamamlamadan, Basel Üniversitesi Klasik Filoloji Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı. Fransa - Almanya savaşı başlayınca, gönüllü sıhhıye eri olarak cepheye gitti. Sağlığı bozulunca geri dönmek zorunda kaldı. Basel Üniversitesi Felsefe Kürsüsü’ne yaptığı başvuru geri çevrilince, kalbi kırık bir şekilde felsefeye yöneldi. Öğrencilik yıllarında yakalandığı frengi hastalığının, ağırlaşması üzerine on yıl yatalak olarak yaşadı. 1889 yılı başlarında, zihinsel fonksiyonlarının hepsini kaybetti. Çıldırmasına neden olan bu hastalık sonucu, 1900 tarihinde öldü.

Eserleri:

Böyle Buyurdu Zerdüşt

Putların Alaca Karanlığı

Deccal

Ahlakın Soykütüğü Üzerine

Ecco Homo

Tarih Üzerine

İyinin ve Kötünün Ötesinde. Bir Gelecek Felsefesini Açış

Aforizmalar

Gezgin ve Gölgesi

Hakkında yazılanlar

1.Nietzsche

Yaşamı ve Felsefesi

Jules Chaix Ruy

Çivi Yazıları

"Beni ancak geleceğin, yüzyıl sonrasının insanı anlayacaktır" Hayat, bu ünlü sözleri doğruladı. Ölümünün üzerinden geçen yüzyıl, Nietzsche'nin popülaritesini daha da güçlendirdi. Yeni bir yüzyıla hazırlanırken, geçen yüzyılın başında ölen bir filozofun, onca düşüncenin, eylemin artık geçerliliğini yitirdiği bir zamanda, hala önemli ve merak edilir olmasının ardında yatan başlıca neden, elbette Nietzsche'nin felsefesinin insanı tüm boyutlarıyla ele almasından ve bunu çok güçlü bir üslupla ifade edebilmesiden kaynaklanıyordu. Ruy'un Nietzsche portresi, yayımlandığında, büyük filozofun hayatı ve düşünce biçimi üzerine yapımış en önemli çalışma olarak karşılanmış, onun adını ırkçılıkla özdeşleştien, faşizme düşünsel temel oluşturmakla suçlayan değerlendirmelerin son bulmasına, Nietzsche kişiliğinin yerli yerine oturmasına bir katkı olarak görülmüştü. Ruy'un çizdiği portre, Nietzsche felsefesini anlamakta bir anahtar olamayı sürdürüyor.

Önceki
Önceki Konu:
Nejat Eczacıbaşı
Sonraki
Sonraki Konu:
Onur Güntürkün

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: