23/12/2013 6:00
kalbin atım sayısının artarak, normal değerlerin üzerine çıkması hâline verilen ad. Kalbin hızı, bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenmektedir. Bu hızın normal değerleri, yaşa bağlı olarak değişmektedir. Yeni doğan bir çocuk için bu değerler 100 ile 140; yetişkinlerdeki normal değerlerse 60 ile 100 arasındadır. Kalbin atım sayısının 60’ın altında olmasına bradikardi, 100’ün üstünde atmasına ise taşikardi denilmektedir. Devamlı spor yapanlar için kalbin normal atım sayısının alt sınırı dakikada 50’ye kadar inebilir.

Bir de çarpıntı (tıp dilindeki ismi palpitasyon) terimi vardır ki bunu taşikard terimiyle karıştırmamalıdır. Çarpıntı, kalp atışlarının hastanın kendisi tarafından hissedilmesi demektir. Çarpıntı sırasında kalbin atma sayısı düşük, normal veya fazla olabilir. Taşikardisi olan kişiler genellikle çarpıntıdan da şikâyet ederler. Yâni her taşikardiye çarpıntı, her çarpıntıya taşikardi eşlik etmeyebilir. Bâzan, kalbin anormal atımları, terleme hissi veya çarpıntı şeklinde târif edilebilir.

Taşikardi, herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan sâdece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Taşikardiye yol açan hâller şu şekilde sayılabilir: Heyecan, âniden korkma, aşırı efor, yüksek ateş (Ateşin 1°C artması, kalbin dakikadaki hızını 20 arttırır.) bâzı ilâçların kullanılması, kansızlık (anemi), şok halleri, tiroid bezinin aşırı çalışması vb.

Bir de doğrudan kalple ilgili olarak ortaya çıkan taşikardiler vardır ki, bunlar genellikle kalp hastalıklarıyla ilgilidirler (damar sertliğine bağlı koroner yetersizlikleri, kalp yetersizlikleri, kalp iltihapları ve sebebi bulunmayan haller).

Kalp dışı sebeplere bağlı taşikardiler, altta yatan sebep düzelmedikçe devam ederler. Onun için bu tür taşikardilerin tedâvisi, buna sebep olan hastalığın tedâvisiyle mümkündür. Meselâ, kansızlığa bağlı taşikardide hazımsızlık ve kansızlık düzeltilmedikçe taşikardi de düzeltilemez.

Doğrudan kalple ilgili taşikardiler zaman zaman nöbetler hâlinde ortaya çıkar. Birkaç sâniye sürebildikleri gibi, saatlerce, hattâ günlerce de sürebilirler. Bu taşikardilerin kalbin kulakçıklarından veya karıncıklarından kaynaklanmalarına bağlı olarak değişik tipleri vardır. Bunların tedâvileri tiplerine göre değişiklik gösterir. En tehlikeli olanı, Ventüküler taşikardi denilen kızamıktan kaynaklanan bir tipi olup hemen müdâhale edilmezse hasta ölebilir.

Normal durumlara bağlı (heyecan, efor vb.) taşikardilik dışında taşikardisi olan hastaların araştırılıp, sebeplere göre tedâvi edilmek üzere mutlaka bir uzman hekime başvurmaları en uygun yoldur.

Önceki
Önceki Konu:
Leonardo Da Vinci
Sonraki
Sonraki Konu:
Taylor Serisi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: