08/12/2009 20:17
Marmara Bölgesi'nin güneyinde yer alır. Yüz ölçümü 134 km2dir. Ulubat Gölü, Yenişehir Ovası-Bursa Ovası-Manyas gölü-Gönen Ovası çukur alanlar dizisi içinde yer alır. Tektonik kökenli bir göldür. Kuzeyinde fazla yüksek olmayan tepeler, güneyindeyse dik yamaçlı dağlık alanlar vardır.

Kaba bir üçgen biçimde olan göl, oldukça sığdır. Ulubat Gölü'nün kuzey kıyılarına yakın yerlerde irili ufaklı bazı adalar vardır. Bu adaların en büyüğü Halil Bey adasıdır. Öteki önemli adalar Heybeliada ile Kız adalarıdır. Gölün kuzeydoğusunda ince bir kıstakla karaya bağlanan bir yarımada bulunur.

Ulubat Gölü, dipteki ve çevreden gelen bazı karst kaynaklarından beslenir. Göle su taşıyan en önemli akarsu Kirmastı Suyu'dur. Gölün fazla suları Ulubat Suyu aracılığıyla Susurluk Çayı'na taşınır. Ulubat Gölü'nün suları tatlıdır. Gölde bol miktarda balıkçılık yapılır. Gölden avlanan kerevitler yurt dışına da satılır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Uludağ

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu