08/12/2009 20:17
Bir toplumda bireylerin birbirleriyle ya da devletle olan ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözme işlemi. Yargı bir devlet görevidir. Yargı işleminde, varolan yasalar günlük yaşamdaki somut durumlara uyarlanarak haklı ve haksız, suçlu ve suçsuz birbirinden ayırt edilir. Böylece adaletin gerçekleşmesi sağlanır. Suç, bir toplumun hukuk sistemi tarafından belirlenen kurallara aykırı, ceza gerektiren eylem ya da davranışlardır. Anayasamıza göre suç ve ceza ancak yasalara göre belirlenir. Bir kimsenin suçlu olup olmadığına yalnızca mahkemeler karar verebilir.

Yargı görevi, en başta bağımsız adli mahkemeler olmak üzere, devletin yargılama makamları tarafından "Türk ulusu" adına yerine getirilir. Anayasamız adaletin tam olarak uygulanabilmesi için, hem mahkemelerin hem de yargıçların bağımsız olduğunu belirtir. Anayasamız mahkemelerin bağımsızlığını korumak için bazı hükümler düzenlemiştir.

Bu hükümler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

1- Hiçbir organ, makam, merci ya da kişi mahkemelere ve hâkimlere emir veya talimat veremez.

2- Yasama ve yürütme organları ile anayasanın 138. maddesinin 4. fıkrasında belirtildiği biçimiyle idari mahkeme kararlarına uymak zorundadır.

3- Görülmekte olan bir dava hakkında, yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz.

4- Basın organları, görülmekte olan bir davanın karar ve işlemleri konusunda görüş belirtemezler.

Yargı görevinin güvence altında ve her tür baskıdan uzak olarak yerine getirilebilmesi için, yargıçların kişisel güvencelerinin olması gerekir. Bu güvence devlet tarafından sağlanmıştır. Anayasamıza göre yargıç ve savcıların görevine son verilemez.

İLGİLİ KONULAR

Mahkeme

Önceki
Önceki Konu:
Yargı Organları
Sonraki
Sonraki Konu:
Yargıtay

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu