08/12/2009 20:17
Ege bölgesinde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 11 868 km2, nüfusu 850 029 (2000), il plâka kodu 20'dir. İlçeleri: Merkez, Acıpayam, Akköy, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas'tır. Denizli, Babadağı eteklerinde kurulmuştur. Başlıca dağları Honaz Dağı'yla BabaDağı'dır. Ovaları, Denizli Ovası, Baklan Ovası; ırmakları, Büyük Menderes ile Çürüksu'dur. Başlıca gölleri de, Acıgöl ile Işıklı Göl'dür.

Denizli, Ege bölgesi ile Akdeniz bölgesi arasında bir geçiş alanındadır. Bu yüzden iklimi çeşitlilik gösterir. Ege bölgesinde kalan bölümünde ılıman iklim, Akdeniz bölgesinde kalan bölümdeyse daha sert iklim görülür. Bitki örtüsü genellikle bozkır şeklindedir. İl ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. En çok yetiştirilen ürünler, şeker pancarı, buğday, arpa, pamuk, mısır, baklagiller, soğan, patates, domates, tütün, üzüm, elma, kavun ve karpuzdur. İlin yüksek yerlerinde hayvancılık yapılır. Sığır, koyun ve tavukçuluk oldukça gelişmiştir. Denizli'ye özgü olan bir çeşit horoz, Denizli horozu olarak bilinir. Sanayi alanında gelişmiş bir ildir. En gelişmiş sanayi dalı dokumacılıktır. Dokumacılık halk arasında çok yaygındır. Ayrıca, metal eşya, tarım aletleri, boru, kablo, plâstik, cam, orman ürünleri, çimento, un, şarap ve yem fabrikaları vardır. Yer altı kaynakları açısından da çok zengindir. Denizli topraklarında kükürt, magnezit, mermer, traverten, zımpara taşı ve linyit yatakları vardır. Turizm açısından da çok önemli bir ildir. İl sınırları içinde eski uygarlıklara ait birçok kalıntı bulunmuştur. Bu kalıntılar Pamukkale Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca Pamukkale'nin kendisi de çok sayıda turist çeken bir yöredir. Salpak Dağları'nın güney eteklerinden çıkan termal sular 4km'lik bir teras üzerinde eşsiz güzellikler yaratır. Çeşitli noktalardan yüzeye çıkan sular eski çağlardan beri çökeltilerini bırakarak, jeolojide "traverten" adı verilen kalsiyum karbonat bileşimli doğal oluşumları meydana getirir. Denizli'de gezilip, görülmeye değecek yerler arasında; Pamukkale, Çamlık, Karcı Deresi ve Evkara Çamlığı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Ortakçı, Karahayıt ve Yenice kaplıcaları, Beycesultan Höyüğü, Laodikeia, Hierapolis ve Tripolis kalıntıları, Akhan, Çardakhan Kervansarayı, Ahmetli Köprüsü (Akköprü), II.Sultan Murat Camisi, Beyce Sultan Kümbeti, Yatağan Baba Türbesi, Pamukkale Müzesi sayılabilir.

Denizli topraklarının engebeli bir görünümü vardır. Bununla beraber birçok irili ufaklı ova bulunur. Bu ovalar oldukça yüksektedir. Acıpayam, Tavas, Çivril Ovaları ayrıca Büyük Menderes Ovası'nın birer parçası olan Denizli ve Sarayköy Ovaları da bu il sınırlarındadır. Türkiye'nin büyük akarsularından olan Büyük Menderes bu ilin birçok akarsuyunu toplar. Bölgede birçok irili ufaklı göle rastlanır. Çaltı Gölü (Kurugöl), Işıklı Göl büyük doğal göllerdendir. İli engebelendiren dağlar Batı Torosların uzantısı olan Gölgeli Dağları, Eşler Dağı, Söğüt Dağı, Akdağ, Bulkaz Dağı, Büyük Çökelez Dağı ve Ege bölgesinin en yüksek dağı olan Honoz Dağı'dır.

Önceki
Önceki Konu:
Danimarka
Sonraki
Sonraki Konu:
Dicle Irmağı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu