10/10/2014 5:00
Nefes, vücudun doğal gevşeticisidir. Nefes verdiğinizde havayı serbest bırakırsınız ve vücudunuz gevşeme hissiyle dolar. "Ama bu bana olmuyor." diye düşünebilirsiniz. Maalesef, çoğumuz uygun şekilde nefes almıyoruz ve bu nedenle de çoğu zaman, nefes almanın sonucu olarak gevşeme hissetmiyoruz.

Nefes alma hareketinin gevşemeye yönelik faydalarından yararlanmak için diyafram solunumu yapmanız gerekir. Çoğu insan, alışkanlık sonucu göğüsten nefes alır; derin nefes almaları istendiğinde, karınlarını ve pelvik kaslarını içlerine çeker ve sıkıca tutarlar. Mücadele

veya kaçış tepkisinin bir parçası olarak, diyafram solunumundan, yüzeysel (veya göğüsten) solunuma geçişten bahsetmiştik. Gün boyunca çok fazla sayıda ufak tefek sıkıntı yaşadığınız için, nefesinizi tutarak gergin ve sığ göğüs solunumuna geçmeniz alışılmadık bir şey değildir. Göğüs solunumuna alıştıkça, diyafram solunumu giderek güç ve tuhaf gelmeye başlar. Diyafram solunumu yapıp yapmadığınızı anlamak için, sol elinizi göğsünüze ve sağ elinizi karnınıza, göbeğinizin altına koyun. Şimdi, nefes alırken hangi elinizin hareket ettiğine bakın. Eğer sol eliniz hareket ediyorsa, göğsünüzden nefes alıyorsunuzdur. Eğer sağ eliniz hareket ediyorsa, diyafram solunumu yapıyorsunuz demektir.

Yeniden doğru nefes almayı öğrenebileceğiniz en iyi pozisyon, sırt üstü uzanmaktır. Bu pozisyonda diyafram solunumunun dışında nefes almak zordur. Vücudunuzun çok doğal olarak ve zahmetsizce yapabildiği nefes alma işi başlangıçta size güç görünürse, şaşırmayın. Bu, herhangi bir alışkanlık gibidir; bir şeyi uzun süre belli bir şekilde yaparsanız, yaptığınız yanlış bile olsa normal ve doğru olduğunu düşünmeye başlarsınız. Bu işi gerçek uzmanlarından öğrenmek isterseniz, küçük çocukların nefes alışlarını izleyin: Nefes aldıklarında mideleri şişer ve verdiklerinde içe çöker. Gevşeyebilmenin ilk adımı diyaframdan nefes alabilmektir. Bu, aşağıda, bahsedeceğimiz egzersizlerin tümünün temelini oluşturur.

Sonraki
Sonraki Konu:
Meditasyon

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: