08/12/2009 20:17
Batı Asya'da Dicle ile Fırat ırmakları arasındaki bölgeye verilen ad. Yunanca "ırmaklar arasındaki ülke" anlamına gelir. Mezopotamya, güneyde iki ırmağın birbirine en yakın olduğu Bağdat yakınlarından, kuzeyde Güneydoğu Torosların eteğine kadar olan bölgeyi kapsar. Büyük bölümü bugünkü Irak sınırları içinde kalan bölge, tarih boyunca birçok uygarlığın beşiği olmuştur. Bilim adamlarının yaptıkları çalışmalarda, Mezopotamya'da günümüzden 12 000 yıl öncesine kadar yerleşim yeri bulunduğunu gösteren buluntulara rastlanmıştır.

Bölgedeki elverişli yaşam koşulları, tarih boyunca Mezopotamya bölgesi içinde birçok uygarlığın yerleşmesine olanak sağlamıştır. Bölgede en çok iz bırakan uygarlıklar; Sümer, Akad ve Babil uygarlıklarıdır. Sümerlerin yaşadığı M.Ö. 3000 yıllarında yazının icat edilmesi ve avcı-toplayıcı kültürden yerleşik kültüre geçiş, Mezopotamya bölgesinde gerçekleşen önemli tarihsel olaylardır. Mezopotamya, M.Ö. 2. yüzyılda Part İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. Bu dönemde, kültürel açıdan büyük bir gerilemenin içine giren Mezopotamya, daha sonra M.S. 7. yüzyılda Müslüman Arapların eline geçti ve bugünkü siyasal yapısını kazandı.

Önceki
Önceki Konu:
Mevsim
Sonraki
Sonraki Konu:
Mıchelangelo

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: