Schlıemann, Henrıch - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1822 Neubukow, Almanya - 1890 Napoli, İtalya) Modern Çağda Eski Yunan kültürünü yeniden keşfeden araştırmacı olarak kabul edilir. Fakir bir papazın oğlu olan Schliemann, on dört yaşında bir bakkalın yanına çırak olarak çalışmaya başladı. Sağlığı bozulunca bu işi bırakarak Hamburg'dan Venezuella'ya giden bir gemiye kamarot olarak iş buldu. Amsterdam'a giden Schliemann bir ticarethanede çalışmaya başladı. Çok güçlü bir hafızası, dil öğrenmeye karşı doğuştan gelen bir yeteneği vardı. Çalışmakta olduğu firma, onu 1846'da St. Petersburg'a temsilci olarak yolladı, bir süre sonra bu kentte ticaretle uğraşmaya başladı. Kırım Savaşı sırasında orduya işler yaparak büyük bir servet kazandı. Bir süre sonra tüm işlerini bırakıp bütün zaman ve parasını tarih öncesi arkeolojisi çalışmalarına ve özellikle de Homeros'un anlattığı Troya'nın yerini belirlemeye adadı.

Alman tüccar Heinrich Schliemann, Homeros'un ünlü destanı İliada'yı derinlemesine okuyup inceledikten sonra, Troya'yı Çanakkale Boğazı'nın güneyinde bulunan Hisarlık'da aranması gerektiğine inandı. Bu höyük, Çanakkale Boğazı'na 4,5 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Bölgede yaşayan İngiliz konsolosu Frank Calvert, Hisarlık tepesinin bir höyük olduğunu çok daha önceleri anlamış ve bu tepeden satın aldığı arazide küçük çapta kazılar gerçekleştirmişti. Schliemann yönetimdeki resmi kazılarsa 1871 yılında başlayarak, aralıklarla 1890 yılına kadar devam etti. Troya kentinin, höyüğü oluşturan katların en altında olması gerektiğine inandığı için, üstteki katları hiçbir özen göstermeden kazdı. 1873'te bazı sur kalıntılarına rastladı ve bu kalıntılar arasında bir de hazine buldu. Bu hazinenin kral Priamos'a ait olduğuna inandı. Karısının da yardımıyla bu hazineyi gizlice Türkiye dışına çıkardı. Ölümünden sonra kazılar arkadaşı mimar Alman Wilhelm Dörpfeld tarafından 1893-1894 yıllarında gerçekleştirildi. Uzun bir aradan sonra kazılar 1932-1938 yılları arasında Amerikalı arkeolog Carl W. Blegen (1887-1971) tarafından sürdürüldü. Blegen daha sonraki yıllarda yaptığı yayınlarla Troya merkezli modern Ege arkeolojisinin temellerini atmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Sazlık
Sonraki
Sonraki Konu:
Schubert, Franz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: